Početna
Vijesti
Izvještaj sa sastanka sa Supervizorom za Brčko distrikt BiH

Izvještaj sa sastanka sa Supervizorom za Brčko distrikt BiH

U prostorijama Privredne komore Brčko distrikta BiH dana 25.07.2019. godine sa početkom u 08:30 h supervizor za Brčko distrikt BiH gospodin Michael Scanlan sa prevodiocem i pratnjom je održao sastanak sa predstavnicima Privredne komore Brčko distrikta BiH, Jelenko Ilić kao predsjednik prošlog saziva, Sanela Hadžajlić predsjednik, Dragan Đukić i Niko Sadrić potpredsjednici, kojem su bili prisutni i zaposlenici Privredne komore Brčko distrikta BiH Nevenka Jevrić i Sadija Pozderović. Zatim, sastanku su se u 09:20 h pridružili predstavnici Biznis foruma Brčko distrikta BiH Ševal Suljkanović i Srđan Lalić, predstavnik Studen & Co grupacije Nataša Pucar, te predstavnici privrednih subjekata Sajam-expo d.o.o. Brčko Benjamin Nuhanović i Messier d.o.o. Brčko Vanja Šolaja, koji predstavljaju i Asocijaciju mladih BiH.
Teme sastanka su bile:
1. predstavljanje ciljeva rada Privredne komore Brčko distrikta BiH, kao i probleme sa kojima se susrećemo u radu Privredne komore Brčko distrikta BiH,
2. organizacija 18. Međunarodnog sajma privrede “Brčko 2019”, Biznis foruma Brčko distrikt BiH i 2. Sajma preduzetništva i obrta BOSP EXPO 2019, 1. Sajma mladog preduzetništva i obrta NEXUS EXPO 2019, to jeste prijedlog da se gore navedene manifestacije održe u istom terminu.

Gospođa Sanela Hadžajlić je otvorila sastanak, predtstavila prisutne, izrazila naše zadovoljstvo da možemo da zaželimo dobrodošlicu Supervizoru u Privrednoj komori, istakla, u ime kompletnog rukovodstva da su svoju dužnost shvatili krajnje ozbiljno i da će uložiti napore da ostvare svoje ciljeve, osvrnula se na ciljeve rada Privredne komore Brčko distrikta BiH u narednom periodu:
1. Da je cilj oživjeti Privrednu komoru Brčko distrikta BiH i u narednom periodu razvijati saradnju sa drugim privrednim komorama, među kojima su američka i austrijska privredna komora.
2. Završiti proces registracije ovlaštenih zastupnika Privredne komore Brčko distrikta BiH, koji je usporen zbog žalbe člana, koji ima jednog zaposlenika Radana Spasojevića, koja je dovela do toga da imamo duplo predsjedništvo i sporosti administracije u Brčkom.
3. Urediti pravne akte Privredne komore Brčko distrikta BiH, te poboljšati finansijsku situaciju i snagu Privredne komore Brčko distrikta BiH tako što ćemo istu učiniti interesantnom privrednicima u Brčkom, koji će sami shvatiti vrijednost i važnost ove institucije, te učlaniti se u istu.
4. Ukazala je i na problem u zastoju donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Privrednoj komori Brčko distrikta BiH, u smislu da se članom iste postaje upisom u Sudski registar. Zakon je zastao u Skupštini Brčko distrikta BiH, gdje je skinut sa dnevnog reda i nikada više nije stavljen na isti. Vezano za neusvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Privrednoj komori Brčko distrikta BiH istakla je da mi ne insistiramo na tome, nego ćemo radom i poboljšanjem situacije u Privrednoj komori nastojati privući privrednike.
5. Predala je spisak članica Privredne komore Brčko distrikta BiH i članarine koje plaćaju ili ne plaćaju. Supervizor je bio iznenađen malim brojem članica.

Supervizor za Brčko distrikt BiH gospodin Michael Scanlan je preuzeo riječ, a zatim je iznio sljedeće konstatacije:
1. Da će biti donesen novi Zakon o budžetu Brčko distrikta BiH, koji će regulisati namjensko i kontrolisano trošenje budžetskih sredstava,
2. Da će u skorijem periodu koeficijent za Brčko distrikt BiH biti ukinut i Brčko će dobijati sredstva na osnovu potrošnje utvrđene fiskalizacijom,
3. Da će Luka Brčko distrikta BiH biti završena do naredne godine,
4. Da će biti podržana inicijativa na obnovi mosta između BiH i Hrvatske u Brčkom i da bi isti trebao biti završen u naredne dvije godine, 5. Da su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH prihvatili prijedlog o imenovanju nezavisnog konsultanta za Brčko distrikt BiH i njegovo mišljenje,
6. Da će Evropska banka uložiti u vodosnadbijevanje u Brčko distriktu BiH,
7. Da će Brčko distriktu BiH biti obezbjeđeno stalno snadbjevanje električnom energijum ili vlastiti izvor električne energije,
7. Da će gore navedeni projekti otvoriti Brčko distrikt BiH za posjetu američkog ambasadora, projekte, investicije iz Švajcarske i dijaspore.
8. Supervizor je izrazio spremnost da u toku boravka u Brčkom, a dolaziće jednom mjesečno, održimo sastanak, a kada smo u Sarajevu uvijek smo dobrodošli da ga posjetimo, ako imamo potebu.
Gospodin Jelenko Ilić je ukazao na sve probleme sa kojima se privreda u Brčko distriktu BiH susreće, kao i institucije Privredna komora i Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BiH u svakodnevnom poslovanju i neuvažavanju stavova istih od strane predstavnika vlasti. Predao je Supervizoru Zaključke i mjere koje su gore navedene institucije donosile u prethodnom period, a koje čine sastavni dio ovog Izvještaja.
Gospodin Ševal Suljkanović je ukazao na problem neuvažavanja odluka i stavova Ekonomsko-socijalnog vijeća u Brčko distriktu BiH.

Vezano za temu 2. Sastanka, a na osnovu obimne diskusije i prijedloga svih prisutnih donesen je zaključak da se organizuje zajednički sastanak organizatora navedenih manifestacije u Brčko distriktu BiH 18. Međunarodnog sajma privrede “Brčko 2019”, Biznis foruma Brčko distrikt BiH i 2. Sajma preduzetništva i obrta BOSP EXPO 2019, 1. Sajma mladog preduzetništva i obrta NEXUS EXPO 2019, na kojem će biti dogovoreni svi detalji oko održavanja gore navedenih manifestacija.
Supervizor za Brčko distrikt BiH gospodin Michael Scanlan je dao mišljenje da je prekratak period za neke velike promjene u organizaciji i terminima održavanja gore navedenih manifestacija, a takođe gospodin Jelenko Ilić, gospođica Nataša Pucar i gospođa Sanela Hadžajlić su mišljenja da termin održavanja 18. Međunarodnog sajma privrede “Brčko 2019”, koji je upisan u Kalendar sajmova u BiH 2019 treba ostati isti i da Privredna komora Brčko distrikta BiH treba ostati organizator istog, a da sve druge eventualne vidove saradnje treba dogovoriti na zajedničkom sastanku, koji će biti organizovan u narednom periodu.

Sastanak sa supervizorom

Komentar

Važne vijesti

Vijest
Sajam u Mostaru

Učešće brčanskih privrednika na sajmu u Mostaru 2018 ...

V 01
Biznis forum Brčko 2017.

Dana 19.09.2017. godine u 14:00 h u prostorijma Privredne komore Brčko ...

Vijest
Održana je 5. Vanredna sjednica Upravnog odbora PKBD

Održana je 5. Vanredna sjednica Upravnog odbora Privredne

Informacije

  • Pozivamo Vas da pristupite članstvu Privredne komore Brčko distrikta i pridružite se velikom broju preduzeća koja su to već učinila. PKBD BiH

  • Nadamo se da ćete naći svoj interes i mjesto za djelovanje u okviru organa i stručnih tijela Privredne Komore. Ukoliko želite više infomacija o Privrednoj komori, obratite nam se. PKBD BiH

  • Pozivamo Vas da pristupite članstvu Privredne komore Brčko distrikta i pridružite se velikom broju preduzeća koja su to već učinila. PKBD BiH